Det är härligt när man får forma med händerna och sedan se vad som kommer ut av trädet. Under alla år har det stått en bänk utanför vår bagarstuga på landet. Många säger att det är en slaktarbänk förmodligen från  sekelskiftet. Nu är den slut och jag tänkte att den behövde ersättas och började med att hugga den stora tallen i älvbacken förra året och sedan letade i virkeshögen efter riktigt torr björk till ryggpinnar och torr fura till benen. Om man låter torrt möta färskt brukar det knappast behövas lim utan det sköter virket själv. Ryggbricka eller ryggstödet letade jag fram vid en båttur och hittade en lämpligt krokvuxen björk. Jag gillar när saker har en historia och det det finns det faktisk för en del av den här bänken. Till ryggpinnarna hittade vi mycket tätvuxen björk som min farfars far högg och sågade för att användas till verktyg. På dialekt kallas det för ”jägarn”.

När den väl blev klar var det den naturliga platsen för en kopp kaffe när spontanbesöken dök upp och en njutfull solnedgången en varm sommarkväll. Historian har börjat. Hoppas att nästa generation berättar en historia när den väl har gjort sitt – om bänken alltså.

Virket är sågat för att göra fler nästa sommar och är du intresserad av beställa är du välkommen att mejla bengt@masuren.se.

IMG_2633

IMG_2629

IMG_2583

IMG_2634

IMG_2533


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *